Vera Miettinen  29. joulukuuta

Kohti parempaa maailmaa

Vuoden lopussa on hyvä katsoa hetki menneeseen.

 

Deadline Kustannuksen matka on ollut mieletön. Se sai alkunsa tarinoista. Huomasin työssäni rikostoimittajana, miten paljon mielenkiintoisia tarinoita jäi kertomatta, koska lehtien sivujen tila on rajallinen. Kirjoitin DLK:n tarinan ensimmäiset sivut vuonna 2016 liiketoimintasuunnitelman muodossa. Uskoin, että ihan tavallisten ihmisten tarinat tulevat kiehtomaan entistä enemmän. Yksi ensimmäisistä kirjoistamme oli vankilapsykologi Pia Puolakan Narsistit vankilassa. DLK:sta oli olemassa silloin vain raakile ja minun sanani. Olenkin valtavan kiitollinen, että Pia uskoi DLK:hon.

Näin Pian kirjasta on kirjoitettu tai sanottu:

”Suosittelen kirjaa. Avaa hyvin syitä ihmisten käytöksen takana. Hyvin kirjoitettu ja kiinnostava läpileikkaus ihmismielen kummallisuuksien ymmärtämiseen.”


Ensiaskeleet menestykseemme tapahtuivat, kun Storytel, Nextory ja BookBeat uskoivat, miten upeita ja tärkeitä kirjoja olemme julkaisemassa. Sopimukset näin isojen toimijoiden kanssa ei ollut itsestäänselvyys, ja olen heidän luottamuksestaan äärimmäisen kiitollinen. Äänikirjojen myynti on ollut meille alusta asti elinehto.

 

Kun Eerika-kirja julkaistiin joulukuussa 2020, se ei ollut kovakantisena missään myynnissä. Olin kyllä ottanut yhteyttä moneen eri toimijaan. Kun aikaa oli kulunut muutama kuukausi ja teos siivitti suosiotaan, Suomalaisesta Kirjakaupasta soitettiin, että ”nyt meidän pitää saada tuo kovakantinen Eerika-kirja meille myyntiin”. Käsittääkseni näin ei tapahdu ikinä.


Ensimmäisinä kuukausina pakkailin omin pikku kätösin satoja kirjoja laatikoihin ja kuskasin niitä eteenpäin niin Postin kautta kuin suoraan Kirjavälitykselle Hyvinkäälle. Prisma sekä Suomalainen Kirjakauppa ovat jatkossakin olleet yksi kasvutarinamme isoista peruspilareista.

Eerika-kirjasta on tullut satoja palautteita. Tässä yksi niistä:

”Itse lastensuojelulaitoksessa työskentelevänä pidän tätä kirjaa tärkeänä. Tämä voi pahimmillaan olla se tulos, kun kaikki menee lastensuojelussa pieleen. Toivon, että koskaan ei enää käy näin, ainakaan sen vuoksi, että me työtämme tekevät ihmiset emme suojelisi lapsia. Tätä lukiessa tuntuu todella uskomattomalta, että tämä lapsi asui kotona. Ammatillisesti tämä vahvisti minua niin, että jos koskaan ikinä epäilen, että lasta kohdellaan kaltoin, en jätä yhtäkään kiveä kääntämättä. Jatkan työtäni ja teen sitä kuten tähänkin asti niiden lasten vuoksi, jotka minulle on työni puolesta ohjattu.”

Muutama kuukausi sitten sain erään yliopiston rehtorilta viestin: ”Hei, me käytämme kirjaasi täällä yliopistolla opetuksen tukena.” Rehtori kertoi, että opiskelijat lukivat kirjan kolmessa osassa ja tekivät siitä erilaisia tehtäviä. Syyslukukauden lopussa he kirjoittivat Eerikan tarinan niin sanotusti uudestaan siitä hetkestä, kun hänet sijoitettiin.

Vuonna 2021 DLK:n tarina vahvistui entisestään. Julkaisimme Linda Rantasen teoksen Musta Raivo. Se kertoo nuorten tekemistä henkirikoksista, ja sekin oli lukijoiden suosikki.

Tässä on yksi palaute kirjasta:

”Teos oli hurjaa kuunneltavaa sen surullisuuden vuoksi. Kirja herättää kuuntelijan ajattelemaan maamme huonovointisten nuorten tilanteita ja apua, jota he eivät saaneet. Teos on yhteiskunnallisesti tärkeä, puhutteleva, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Suosittelen kuuntelemaan.”

Kesällä julkaisimme Tiia Palménin kirjan Koskelan teinisurma. Kirjaan liittyvät kahvipöytäkeskustelut ennen julkaisua olivat aikamoisia, mutta julkaisun jälkeen teoksen loistava toteutus sulki arvostelijoiden suut. Paitsi positiivisen palautteen. Ja sitähän tuli. Näin kirjasta muun muassa sanotaan:


"Mitä voimme oppia? Paljon. Asiallinen,
toteutettu hyvällä maulla. Ei tunkeudu eikä
loukkaa. Suosittelen kaikille! Varsinkin
nuorten kanssa työskenteleville ja
vanhemmille."

 

Muutama kuukausi julkaisun jälkeen Tiia sai viestin uhrin omaisten asianajajalta. Hän totesi, että teos on hienosti toteutettu.

Lokakuussa 2021 julkaisimme Rebekka Härkösen teoksen Valmis tappamaan – Kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina. Kirja kertoo muun muassa siitä, kun rikollisjärjestö United Brotherhood masinoi elinkautisvangin hyökkäämään Härkösen kimppuun.

Teoksesta sanotaan näin:

”Hyvä kirja! Se on oivallinen katsaus rikollisuuteen ja myös vertaa hyvin eri maiden versioita elinkautistuomioista.”

Linda Rantasen toinen kirja Rikosten Rauma räjäytti kovakantisten myynnin. Pelkästään Rauman Prismassa kirjaa myytiin 1 700 kappaletta. Tämä on valtava määrä myyntiä yhdestä kaupasta.

Näin kirjasta sanotaan:

”Mielenkiintoinen läpileikkaus Rauman rikoshistoriaan. Konkaripoliisien kertomat esimerkit elävöittävät tarinoita.”

Tästä sarjasta seuraava kirja Rikosten Turku julkaistiin syyskuussa 2022. Ensi vuonna Linda matkustaa Rovaniemelle.

Loppuvuodesta 2021 näytimme jälleen, miten tehdään suurta yleisöä kiinnostava kirja, eli sellainen, jota luetaan ihan hemmetisti. Kari Hautamäen kirja Et sinä (vielä) kuole on myynyt valtavia määriä: loppuvuodesta 2021 syyskuuhun 2022 kirjaa on myyty 41 000 kappaletta.



 
Sekä kirja että mies herättävät
tunteita edelleen. Näin
teoksesta sanotaan: "Kaikkien
olisi syytä kuunnella tämä
kirja. Tragikoominen, tunteiden
vuoristorata, herättävä.
Mahtava teos. Sisältää paljon
asiaa ja puhuu monen todella
tärkeän asian puolesta."
 
 

Tämän vuoden alussa ostimme Minervalta äänikirjaoikeudet Geir Lippestadin teokseen Olin Anders Breivikin asianajaja. Mielestäni kirja on älyttömän mielenkiintoinen, mutta yleisöön se ei ole niinkään uponnut. Uskon, että se ei ole vain vielä löytänyt täällä oikeaa yleisöä.

Kirjasta sanotaan näin: ”Mielenkiintoinen teos, joka sisälsi paljon viisautta ja arvoja.”

Maaliskuussa 2022, juuri sodan kynnyksellä, julkaisimme DLK:n ensimmäisen poliisin elämäkerran. Vaikka koko maailma pysähtyi seuraamaan Ukrainan tapahtumia, rikosylikonstaapeli Jussi Wahen Väkivallan Virkamies sai suuren suosion. Teosta on kuunneltu tai luettu yli 18 000 kertaa. Näin siitä sanotaan:

”Erittäin mielenkiintoinen ja yksityiskohtaisesti kirjoitettu. Tähän mennessä paras poliisin kirjoittama kirja. Suosittelen kuuntelemaan, jos vaan aihe kiinnostaa.”

Toukokuussa julkaisimme toisen poliisin kirjoittaman teoksen. Petri Rainialan Totuuden jäljillä vei meidät poliisin kuulustelujen äärelle. Näin tästä teoksesta sanotaan:

”Mielenkiintoinen katsaus siihen, mitä kuulusteluhuoneessa tapahtuu. Kerronnallisesti viihdyttävä.”

Elokuussa julkaisimme jälleen Linda Rantasen teoksen. Kun kukaan ei kuule kertoo seitsemästä suomalaisesta perhesurmasta ja yhdestä, joka onnistuttiin estämään. Jälleen kerran järisytimme tabuaihetta. Näin kirjasta sanotaan:

 
Kipeän aiheen nostaminen on tärkeää, ja se on tässä kirjassa
toteutettu ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla. Hyvin on myös
kuvattu auttajien ja viranomaistahojen avuttomuutta,
tietämättä olemista ja epäjohdonmukaisuutta silloin, kun
puhutaan vielä ennaltaehkäisevästä työstä. Todella
monipuolinen kirja hirvittävästä aiheesta."
 

Heinäkuussa julkaisimme teoksen Ikkunat Auki Itään. Kirjan kirjoittaja Katariina Bröms kertoo eri rikosten avulla venäläisestä kulttuurista. Kirjan teko aloitettiin jo kauan ennen sodan puhkeamista, emmekä osanneet aavistakaan, miten ajankohtaiseksi teos muodostuu.

Kirjasta sanotaan näin: ”Hurja kuvaus Venäjän rikollisuudesta. Avaa jälleen venäläistä sielunmaisemaa.”

Lopetimme vuoden 2021 näyttävästi myymällä neljän teoksen käännösoikeudet viidelle eri kielelle. Elokuussa 2022 julkaistiin ensimmäinen käännös. Kari Hautamäen Et sinä (vielä) kuole näki päivänvalonsa Ruotsissa. Du ska inte dö (ännu) herätti mediassa asti huomiota. Tällä hetkellä kirjaa käännetään espanjaksi.

Lokakuussa 2022 julkaistiin Eerika-kirjan ruotsinkielinen käännös Fallet Eerika – barnamordet som skakade en hel nation.



Saman kuukauden aikana julkaisimme myös tärkeän teoksen henkirikosten uhrien omaisten näkökulmasta. Riina Kruut kertoo Tragedian varjossa kasvanut -teoksessaan muun muassa Jokelan
kouluampumisen uhrin siskon tarinan. Kirjasta sanotaan näin: ”Hyvin ja kauniisti kirjoitettu kirja.”

Teos on yksi DLK:n tärkeimmistä. Se antaa merkittävän tuen niille tuhansille ihmisille, jotka ovat menettäneet läheisensä traagisimmalla mahdollisella tavalla.

Marraskuussa julkaisimme true crime -teoksen neljästä naismurhaajasta. Liisa Saarijärven kirja Kuolemaantuomitut on saanut tällaista palautetta: ”Antoi selkeän kuvan raskaasta aiheesta.”

Julkaisimme loppuvuodesta myös true crime -lehden. Alun perin tarkoituksena oli tehdä aikakauslehtimäinen katalogi kirjoistamme, mutta jälleenmyyjän innoittamana rakensimme oikean lehden. Julkaisu ei tavoittanut haluttuja myyntilukuja, mutta saimme silti loistavaa palautetta.

Kirjojemme tuhansien palautteiden joukossa on myös niitä, jotka eivät ole niin mairittelevia. Osalla on kirjojen sisältö mennyt selkeästi tunteisiin. Ja niin sen pitääkin mennä. Jotta saamme aikaan muutosta, tarinat eivät voi olla mauttomasti ja värittömästi tehtyjä tai kirjoitettuja.


Tarinoihin pitää antaa kaikkensa. Ja me todellakin annamme.
Teemme tätä tavoittaaksemme muut ihmiset. Haluamme
antaa faktojen avulla lukijoille tilaa tehdä omia tulkintojaan ja
siten ymmärtää maailmaa paremmin. Haluamme herättää
ihmiset tuntemaan ja näkemään maailmaa oman kuplansa
ulkopuolelle. Prisman edustaja sanoi kerran osuvasti: ”DLK on
näyttänyt sen, että vaikeistakin aiheista voi kertoa asiallisesti
ja merkittävällä tavalla.”



DLK:n tavoite on korkealla: haluamme olla Suomen paras true crime -kirjakustantamo. Reseptihän meillä on siihen jo valmiina. Ensi vuonna julkaisemme muun muassa Karin huippumenestyksen siivittämän jatko-osan Nyt sinä kuolet sekä sydäntä riipivän tarinan siitä, kun äiti menettää poikansa huumeille. Lisäksi on tulossa kirja poliisin työstä nuorten keskuudessa sekä syyttäjän työelämäkerta. Linda Rantanen jatkaa huippumenestyksen tiellä kirjallaan mustasukkaisuusrikoksista.



Ja koska uskomme universumiin, päätimme seurata sitä. Saimme vuoden 2021 lopulla useita käsikirjoituksia rikosromaaneista ja dekkareista, vaikka emme olleet kertoneet julkisesti kaunokirjallisuuden julkaisemisesta. Käsikirjoitukset olivat niin hyviä, että päätimme julkaista osan niistä. Meidän ensimmäinen dekkari, upea Minea Kossin teos Pettävä jää julkaistiin elokuussa. Näin siitä sanotaan: ”Pitkästä aikaa dekkari, jonka uskalsin lukea, ja joka kosketti syvältä, tempaisi mukaansa ja yllätti. Lukusuositus!”

Syyskuussa julkaisimme peräti kaksi rikosromaania. Ylen oikeustoimittajan Päivi Happosen Vaarallinen Uutinen kertoo rikostoimittaja Pihla Karhun jännittävästä elämästä. Kirjasta sanotaan näin: ”Olipa hyvä kirja! Ei voinut lopettaa kesken, kun koko ajan säilyi jännitys. Realistisesti toimittajan työstä kertova, ja lopussa yllätyksellinen käänne.”

Rikosseuraamuslaitoksen työsuojelupäällikön Petri Nurmen Vankilaromaani on niittänyt mainettaan rikosmaailman tuntemattomana sotilaana. Teoksen todentuntuinen kuvailu on raadollisuudessaan saanut paljon kiitosta. Näin teoksesta sanotaan: ”Oikeasti meinasi päästä itku, kun kirja loppui! Törkeän hyvä ja kiitokset myös Pertti Huuskoselle lukemisesta. Vetävä ja mielenkiintoinen kirja vankilamaailmasta.”

Ensi vuonna julkaisemme Linda Rantasen ensimmäisen dekkarin, tositapahtumiin perustuvan Minne Jumala ei näe -nimisen romaanin. Myös jokaisesta aiemmin julkaisemastamme rikosromaanista tulee jatko-osa viimeistään vuoden 2024 aikana. Pääsette siis uudestaan sukeltamaan Noran, Pihlan ja Loton jännittäviin maailmoihin.

Olen sitä mieltä, että true crime voi parhaimmillaan muuttaa maailmaa. Teemme tärkeää työtä, ja niin tekevät kaikki muutkin kustantamot, jotka true crimea julkaisevat.

Ja meitä on paljon. Laskin, että yhtä kirjaa käsittelee ainakin kymmenen ihmistä ja teos menee neljän organisaation läpi ennen kuin se päätyy kuluttajalle joko äänikirjana, kovakantisena tai pokkarina.

 
Olen myös sitä mieltä, että kaikki true crimen – ja todelliseen
maailmaan perustuvien dekkareiden – kuluttajat muuttavat
maailmaa paremmaksi paikaksi. Toisin kuin joskus
ajattelemme, meissä yksilöissä on valtavasti voimaa, ja
meidän teoillamme sekä valinnoillamme on iso merkitys.

 

Kiitos jokaiselle DLK:n matkaan myötävaikuttaneelle. Teitä on paljon. Tarinoita ei kuitenkaan olisi ilman kirjailijoita. Eikä olisi meitäkään. Siksi osoitan valtavan suuren kiitoksen kaikille meidän kirjailijoillemme. Teidän rohkeutenne ja heittäytyminen on joka kerta yhtä ihmeellistä ja ihailtavaa. Kirjailijoita ja tarinoita ei myöskään olisi ilman lukijoita ja kuuntelijoita. Kiitos, kun muutatte meidän kanssamme maailmaa paremmaksi paikaksi.